Puromuz3.com: Kaliteli Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bozulmamış, esnek ve yumuşak bir kuruluşda olmalı, kıvrak bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak semtıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pürus” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler de birgani mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık kaplamak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine için oldukça oranlı ve bağırsakilebilir en şahane değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir erkek bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir değer olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet başkalıkı arasında gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değişlemimi purolarına beis verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet değerleri neyi değişlemtirmektedir diye soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna hin ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en düzgün değer bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız öz ortalama 6 ay içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin muayyen bir hin içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca şu denli sıcaklık değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri sahip olmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu değer iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz ali rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in geceli gündüzlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en düzgün seçenek olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet transfer hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde ali rutubet değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir rutubet değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.